Services Horses

UK.png

Osteopathie

Osteopathie is een holistische geneeswijze die zich richt op het paard als geheel en gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.

Hierbij zijn 3 systemen van belang.

 • Pariëtale systeem: botten en spieren

 • Viscerale systeem: inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel

 • Cranio- sacrale systeem: hersenvliezen van schedel tot aan het sacrum

 

Het is belangrijk dat de deze systemen vrij kunnen bewegen, want volgens de Amerikaanse arts Andrew Still is mobiliteitsverlies van botten of gewrichten de oorsprong van veel klachten. Wanneer één van de systemen of weefsels beperkt worden in hun beweging, zal er een blokkade optreden. Deze zal lokaal zijn gevolgen hebben maar zal ook een invloed hebben op andere systemen in het lichaam.

 

Het doel van osteopathie is het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen en manipulaties. Als uitbreiding op osteopathie maken we gebruik van dry-needling, shiatsu, massage, fascia release en essentiële oliën.

 

Volgende symptomen kunnen er op wijzen dat een behandeling nodig is:

 • Gedrag: singeldwang, hoofdschuw, verzet, headshaking, …

 • Rijtechnisch: verkeerde galop, weinig rug gebruik, impulsverlies, moeilijke aanleuning, ...

 • Fysiek: onregelmatigheid, moeilijk inbuigen, scheefhangen van de staart, stijve spieren, ...

 • Andere: ongeluk, slechte eetlust, vruchtbaarheid, luchtwegen, herstel na blessure, ...

1/3

Gezondheidsscan

De gezondheidsscan wordt uitgevoerd aan de hand van de Healy medical device. Healy is een Duits medisch gecertificeerd toestel dat werkt op basis van frequentietherapie. De leidende figuren achter de ontwikkeling van Healy zijn Marcus Schmieke en Nuno Nina. Marcus Schmieke is onderzoeker en de uitvinder van de TimeWaver, die veel therapeuten gebruiken bij bioresonantie. Nuno Nina is een Portugese specialist in integratieve geneeskunde en celbiologie.

 

Hoe werkt het?
De basis van de Healy gezondheidsscan is de kwantummechanica die zegt dat trillingen de informatiedragers zijn van alle materie. Elke cel in het lichaam heeft een trillingsfrequentie en een spanningspotentiaal. Dat spanningspotentiaal is nodig voor de uitwisseling van stoffen en bijgevolg de gezondheid van de cel.

 

Aan de hand van 144.000 verschillende frequenties  kan de scan analyseren waar er disbalans zit. Hij deelt deze in op basis van meer dan 120 programma’s die hij kan draaien binnen volgende groepen:

 • Goudcyclus

 • Pijn/psyche

 • Leren

 • Fitness

 • Slaap

 • Beauty/huid

 • Mentale balans

 • Meridianen

 • Bio-energetische balans

 • Chakra’s

 • Beschermingsprogramma’s

 • Diepe cyclus

 

Verder kan hij ook nog volgende suppletie uitlezen: Bachbloesems, homeopathie, vitaminen, Australian Bushflowers, Alaskan Gem Elixirs, Schuessler celzouten en I-Ching.

Een andere nuttige functie is de Aura analyse die de huidige toestand van het energieveld en emotionele achtergrond analyseert.

 

Na de analyse is het mogelijk de juiste frequenties ook te zenden in je energetische veld of rechtstreeks in je cellen aan de hand van elektroden. De frequentie therapie van de Healy regelt dat de membraanspanning optimaal is voor het transport in de cellen. Healy stuurt zijn frequenties tot op het  diepste niveau zodat het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken en op die manier een positieve invloed heeft op allerlei klachten. De Healy pakt de oorzaak aan.

 

Note: Healy is een medisch product voor de behandeling van chronische pijn, fibromyalgie, skeletpijn en migraine en voor de ondersteunende behandeling van psychische aandoeningen zoals depressie, angst en bijbehorende slaapstoornissen. Alle andere toepassingen van de Healy worden niet erkend door de reguliere geneeskunde omdat de werking hiervan niet wetenschappelijk is aangetoond. Er zijn echter verschillende gebruikerservaringen waarbij Healy voor een variëteit aan klachten is ingezet

1/3

Hirudotherapie

Hirudotherapie is een behandeling met de Hirudo medicinalis of medische bloedzuiger, dewelke een soort biologisch apotheekje is. De bloedzuiger spuit een combinatie van 80-100 werkzame stoffen in het bloed die uniek zijn in soort en samenstelling. Deze wetenschappelijk bewezen medische stoffen zijn onder andere: hirudine, hyaluronidase, chymotrypsine, destabilase, proteinaseremmers, collagenase en andere niet nader geïdentificeerde stoffen.

 

Deze heilzame stoffen werken:

 • Pijnstillend

 • Bloed verdunnend

 • Ontstekingsremmend

 • Gewrichtssmerend

 • Bloeddruk- en hormoon-regulerend

 • Lymfe reinigend

 • Antibacterieel

 

Hirudotherapie is sinds 2005 een officieel erkend medicament in Duitsland. Dankzij de pharmaceutische stoffen die hij aanmaakt, gaat hij ons lichaam zuiveren en gezonder maken op een 100% natuurlijke wijze.

 

Indicaties voor een behandeling zijn:

 • Gewrichts- en ontstekingsklachten: rug, knie, elleboog, hals…

 • Zenuwbeschadigingen, slijmbeursontstekingen

 • Zweren, wonden, abcessen en gezwellen

 • Huidaandoeningen: littekens, eczeem, spataders

 

Een bloedzuigerbehandeling duurt ongeveer anderhalf uur en geeft vaak na 1 tot  3 behandelingen positief resultaat. De behandeling is nagenoeg pijnloos gezien de bloedzuiger zelf pijnstillende stofjes inbrengt. Er worden minimaal 3 en maximaal 10 bloedzuigers gebruikt die allen medisch gekeurd zijn.  Er kan zowel acuut als chronisch behandeld worden al naar gelang de klachten.

1/3

Aroma & Aloë

Natuurlijke producten sluiten aan bij de zienswijze van Equi-Pura om de gezondheid te ondersteunen. Het gebeurt steeds vaker dat specifieke emotionele of fysieke klachten niet met een enkele behandeling verholpen zijn en er dus verdere ondersteuning nodig is. Hiervoor werken we met essentiële oliën van therapeutische kwaliteit en aloë vera producten van Forever Living .

 

Reuk is één van de belangrijkste zintuigen en daardoor een erg snelle manier om info door te geven aan de hersenen.  Aromatherapie is om die reden dan ook een zeer effectieve behandelmethode. Op basis van een goede anamnese en eventuele kinesiologische test worden de oliën uitgekozen.

Zo is het mogelijk om heel specifiek een blend samen te stellen van de oliën. Deze kunnen dan verstuifd, gesmeerd of uitzonderlijk ingenomen worden.

Ook het op maat maken van zalven is een mogelijkheid.

 

De plant aloë vera is één van de oudste en meest bekende heilzame planten en is door de eeuwen heen gebruikt door verschillende culturen. De gel uit de bladeren van aloë vera bevat meer dan 200 actieve natuurlijke bestanddelen, waaronder 20 mineralen, 18 aminozuren en 12 vitaminen.

De plant bezit eigenschappen die:

 • stofwisseling stimuleren

 • weerstand verhogen

 • immuunsysteem ondersteunen

 • stressgevoeligheid verminderen

 • extra energiek gevoel leveren

Bestellen van de aloë vera producten is mogelijk via de webshop of via Kelly Seghers.

https://310002061244.fbo.foreverliving.com/bel/nl-be/home

1/3

BEMER

BEMER®-therapie is fysisch vasculaire therapie die de doorbloeding stimuleert en de microcirculatie verbetert. De bloedsomloop is van essentieel belang binnen het lichaam. Het voorziet de cellen en organen van voedingsstoffen en zuurstof en voert de afvalstoffen af. Deze uitwisseling van stoffen vindt plaats in de microcirculatie, het gebied van de kleine haarvaten (capillairen). De microcirculatie bedraagt 75% van het bloedvatenstelsel. In het menselijk lichaam is dat zo groot als een voetbalveld.

 

Stress, eenzijdige voeding, te weinig beweging, verstorende omgevingsprikkels, te zware trainingen, medicijngebruik, maar ook veroudering zorgen onder andere voor een verminderde pompwerking van de capillairen. Hierdoor zijn bloedcellen te lang onderweg en kunnen ze hun taken niet meer naar behoren uitvoeren. Wanneer cellen en organen te weinig voedingsstoffen en zuurstof krijgen, gaan de lichamelijke en geestelijke functies op den duur achteruit. Dit heeft pijn, stemmingswisselingen en ziekten als gevolg.

 

BEMER® maakt gebruikt van een magnetisch veld met specifieke PEMF- signalen. Hierdoor wordt de pompwerking in de capillairen hersteld en wordt de bloedstroom op een normaal niveau teruggebracht. De lichaamscellen hebben weer de beschikking over voedingsstoffen, kunnen hun afvalstoffen beter kwijt en zijn daardoor in staat hun taken beter uit te voeren. Samengevat: een betere doorbloeding verhoogt de efficiëntie van lichaamscellen, vermindert pijn en heeft een gunstig effect op het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

 

De therapie is wetenschappelijk onderbouwd en effectief bij:

 • Chronische ziektes: Lyme, eczeem…

 • Blessures en wondgenezing

 • Verbeteren immuunsysteem

 • Wedstrijd en training voor kortere hersteltijd en verbetering prestaties

 

Fysische vasculaire therapie kan toegepast worden in combinatie met talrijke behandelingen en indicaties. Het is een eenvoudig te gebruiken deken en spots om het algemeen of lokaal als behandeling toe te passen. BEMER®-producten zijn officieel door de EU goedgekeurde medische producten.

 

U kan steeds ook terecht op de officiële website van BEMER® : https://belgie.bemergroup.com/nl

1/3

Recht Richten

Ieder paard is net als ieder mens een beetje scheef en die asymmetrie kan zorgen voor onbalans. Die onbalans kan uiteindelijk zorgen voor overbelasting, wat weer leidt tot blessures. Gelukkig kun je dit ook door middel van training heel goed beïnvloeden. Het rechtrichten bij Equi-Pura betekent het optimaal in balans brengen van paard én ruiter. Het rechtrichten voor de paarden gaat over zowel de verticale balans (links-rechts) als de horizontale balans (voor-achter). Om die balans te bereiken wordt er zowel vanaf de grond gewerkt als onder het zadel.

 

GYMNASTISEREN AAN DE HAND

Het werken aan de hand is een ideale manier om je paard onbelast te trainen ter optimalisatie van zijn lichaamsgebruik. In eerste instantie wordt de verticale balans verbetert en daarna de horizontale. Zo is het de bedoeling dat het paard over de rug komt, zijn bekken leert kantelen en zijn onderlijn leert aan te spannen en dit hetzelfde kan op zowel de linkerhand als de rechterhand. Hierdoor wordt een soort boogspanning gecreëerd in het lichaam van waaruit je verder in de training de achterhand meer tot dragen kan brengen. Het zijn veel kleine elementen en bij elk paard is het verschillend welk element in welke fase van het trainingsproces meer aandacht vraagt.

 

Jonge paarden kan je hierdoor leren om balans en kracht te verbeteren ter voorbereiding van het zadelmak maken. Ook later in de training om bepaalde oefeningen zoals de zijgangen correct aan te leren of om een paard soepel en fit te houden, is gymnastiseren aan de hand erg interessant. Zo zijn er veel ruiters die tegen de piaffe aanlopen omdat hun paard het moeilijk vindt of omdat ze het zelf nog nooit gedaan hebben en hun paard ook niet. Piaffe is een  oefening waarin alle puzzelstukjes op de juiste plek moeten vallen om het te doen slagen. Als ruiter wil je de achterhand sterker maken waardoor het paard meer kan gaan dragen. Door het gewicht van de ruiter aan de bovenkant weg te halen, maak je het in eerste instantie tijdens het aanleren even wat makkelijker voor het paard. Als het vervolgens aan de hand goed lukt, dan is de stap naar onder het zadel vervolgens weer makkelijker.

 

GYMNASTISEREN ONDER HET ZADEL

Tijdens het rijden wordt er gewerkt aan de balans van het paard vanuit de zit van de ruiter. Beide leren dus werken aan het correcte lichaamsgebruik. De oefeningen die reeds geleerd zijn aan de hand worden verder opgenomen in combinatie met een ruiter. Ook lessen gymnastiseren onder het zadel kunnen zonder voorafgaand werk aan de hand. Tijdens het rijden zoeken we, net als in het grondwerk, de verticale en horizontale balans te verbeteren. Door het paard correct op zijn 4 benen te leren lopen en zelf je houding te controleren, krijg je een fijne communicatie die leidt tot meer balans en kracht. Gymnastiseren is dus niet enkel voor dressuurruiters, maar geschikt voor elke discipline en elk niveau. Door de kennis van de spieren en basisprincipes van elke oefening, kan er met eenvoudige instructies en stap voor stap het hoogste doel bereikt worden

1/3